Прокуратурата ще иска от САЩ конкретна информация за Пеевски

Сийка Милева – говорител на главния прокурор
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ да конкретизира и разшири информацията за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски, както и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов. Това се разбра от специалното изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, заяви тя. Досега нито един държавен орган у нас не е открил нещо нередно около бившия депутат от ДПС.

Според изявлението на Милева голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите на САЩ, вероятно стъпват на работата на Прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства – част, от които вече са представени и в съда. Това предизвика недоумение в медиите какво точно ще се иска от САЩ, след като самото българско държавно обвинение твърди, че американският доклад е писан на база на свършеното от разследващите у нас.

Позицията на прокуратурата напомня на тази на партията на Пеевски, отбеляза по повод изявлението Mediapool. Изданието припомня, че само преди ден ДПС обявиха, че очакват от САЩ „факти и доказателства“, които са мотивирали финансовото им министерство да наложи санкции. „Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, заявиха от движението.

Изданието вижда връзка и с изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, който в четвъртък обяви, че заедно с американските партньори са работили месеци наред по тези теми и намекна, че е бил предварително информиран какво ще се случи.

Вчера прокуратурата обяви, че започва проверка на шестимата българи, срещу които са наложени санкции. Трима от тях са наказани по глобалния закон „Магнитски“. Според официалното съобщение на американското правителство обявлението за Пеевски, Божков и Желязков е „най-широкообхватното еднократно действие (на САЩ), насочено срещу корупцията досега“.

Общата дефиниция на това е лице, което е оказвало помощ по най-различни начини с цел корупция или подпомагане на корупция, включително присвояване на държавни или частни активи и подкупи.

В съобщението за Пеевски се казва, че е бил замесен в „търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Посочва се, че през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори. Договарял се е с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване. „Пеевски е използвал Желязков (Илко Желязков единствен от всички в доклада заема държавен пост в момента като зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС, избран от парламента през 2018 г. по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ) за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от
началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков“.
 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам