BG | EN

Прокуратурата се самосезира по публикация за къщи за гости на Елена Йончева

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Върховната касационна прокуратура е разпоредила на полицията да извърши проверка по публикации за използвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани с евросредства, от семейството на народния представител Елена Йончева.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че проверката е във връзка с публикация, озаглавена „Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари“.

Според държавното обвинение, в публикацията се съдържали данни за евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от Наказателния кодекс по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Но тъй като данните били недостатъчни, Националната полиция ще анализира документи и ще проверява на място дали къщите за гости се ползват по предназначение.

Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи, справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи в местното Районно полицейско управление, както и дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости, изброяват от държавното обвинение.

Срокът за извършване на проверката е едномесечен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините