BG | EN

Прокуратурата се похвали, че е разследвала за 50 дни автопроизшествие, при което загина велосипедист

Снимка: „За истината“ (архив)

В съобщение до медиите днес прокуратурата се похвали, че „само 50 дни след тежкия пътен инцидент, при който загина 38-годишният балетист от варненската опера Мартин Ч., Окръжната прокуратура във Варна приключи разследването и предяви материалите по делото срещу неправоспособния водач Петър З.“

На 10 септември тази година 25-годишният Петър, управлявайки „БМВ“ без книжка и с превишена скорост, блъсна 38-годишния Мартин Чикалов, след което избяга от местопроизшествието и се укри. Той бе обявен за общодържавно издирване и по-късно се яви в полицията заедно с адвоката си.

След задържането му Окръжната прокуратура във Варна го привлече като обвиняем за престъпление по член 343, ал. 3, предложения 6 и 7, буква „б“, във връзка с ал. 1, буква „в“, във връзка с член 342, ал. 1 от НК. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години, съобщават от държавното обвинение.  Преди изтичане на 72-часовия срок на предварителното задържане под стража, прокуратурата внесе искане във Варненския окръжен съд. С определение съдът взе спрямо Петър З. най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража. И до момента обвиняемият е в ареста.

По време на разследването прокуратурата е назначила седем експертизи. Изготвени са били съдебномедицинска експертиза на загиналия Мартин и на обвиняемия, както и съдебно-химическа, дактилоскопна, видеотехническа, съдебнопсихиатрична и комплексна автотехническа и геодезическа експертиза. В хода на разследването са разпитани 17 свидетели, става ясно още от съобщението на прокуратурата.

Инцидентът с балетиста от държавната опера във Варна предизвика гнева на гражданите, които се събраха на протестно шествие под надслова „Поход за живот” и настояха за предприемане на спешни мерки за обезопасяване движението с велосипеди в града. Протестиращите направиха „грамада на недоволството“ пред сградата на общинската администрация във Варна

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините