BG | EN

Прокуратурата се отказа да протестира освобождаването на Желяз Андреев

Желез Андреев при влизане в съдебната зала 
Снимка: „За истината“

Прокуратурата няма да протестира определението на Окръжен съд – Добрич от вчера, с което се отказва задържане на Желяз Андреев, търсен от САЩ във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

На пресконференция  главният прокурор Сотир Цацаров обяви още, че днес е постъпило искане за задържане за други четирима българи – две жени и двама мъже – по същото разследване, но прокуратурата няма да иска от съда постоянния им арест.

„Фактите, както и основанията за задържане са идентични с тези по отношение на Желяз Андреев. Разпоредбите на ЗЕЕЗА и
чл. 11 от Договора задължават прокуратурата да разпореди незабавното
задържане на лицата и да поиска от съответния компетентен съд временното им задържане под стража за срок от 60 дни. В същото време, за всеки от тях са напълно относими мотивите, изложени от Окръжен съд Добрич по идентичния казус с Андреев, а случаите очевидно не могат да бъдат определени като „нетърпящи отлагане“.“ пише в писмо на Главния прокурор до Министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Позовавайки се на договора между България и САЩ Цацаров предлага на министъра на правосъдието да се проведат консултации за всяко едно от петте искания за задържане.

Желяз Андреев беше задържан в събота, като пред съда в Добрич вчера от държавното обвинение настояваха той да остане в ареста до приключване на екстрадиционното производство.

Добричкият окръжен съд освободи Андреев, като му наложи най-леката мярка „подписка“. Един от мотивите на съда беше, че за период от почти две години не е била използвана нито една международно призната нерепресивна мярка за издирване и уведомяване на Андреев за започналото наказателно преследване. Тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, която да мотивира задържането на Желяз Андреев под стража, както е посочено в договора между България и САЩ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините