BG | EN

Прокуратурата разследва 11 смъртни случая в болници, за които ИА „Медицински одит“ не е информирала

Снимка: пресцентър – прокуратура

11 случаи за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са били преценени от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ като „маловажни“ и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях. Това е обявила говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод проверка на Върховната административна прокуратура на дейността на Медицинския одит за миналата година, цитирана от БНР.

В половината от неглижираните случаи ставало дума за новородени бебета. Румяна Арнаудова признала, че разследванията постфактум ще са трудни, включително и заради липсата на аутопсии на някои от починалите в болниците, но прокурорите щели да положат усилия, за да могат близките да получат справедливост: „Сигнали за починали бебета, не само в Стара Загора, а на територията на цялата страна, за които дори не е съставен констативен протокол, в който да са описани някакви нарушения, а върху доклада има резолюция „маловажен случай“.

Специализираната наказателна прокуратура щяла да проверява и данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната агенция „Медицински одит“, които спестявали актове за административно нарушение на определени фирми и физически лица. Това е ставало чрез грубо погазване на контролните правила, казала още говорителят на главния прокурор.

Засега разследването на спецпрокуратурата обхваща действия само през 2017 година, когато начело на Медицинския одит са били д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов. Върховни прокурори са открили данни за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага – да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания, от което е можело да настъпят немаловажни вредни последици, се казва в съобщението.

За действията на контролния орган Румяна Арнаудова казва пред БНР още:
„Съвсем откровено Ви казвам си задавам въпроса какво е правила в последните три години. Според мен е имитирала административно-наказателна дейност. Начинът, по който са заложени тези правила, неминуемо водят до извод на българския съд, че заради процесуални нарушения, наказателно постановление, дори и да бъде издадено такова, подлежи на отмяна, т.е. реално нищо не може да се постигне с порочни средства“.
Всички казуси са били изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ги е пренасочила по компетентност към съответните Окръжни прокуратури в страната.

Що се отнася до първичната проверка на Върховната административна прокуратура, тя е установила, че утвърдените от ръководството на „Медицински одит“ Инструкция за осъществяване на контролната дейност и Методически указания към нея противоречали на Наредбата за проверките в лечебните заведения от 2010 година. За да коригира това противоречие, е бил сезиран здравният министър.

Материалите за недокладвани на прокуратурата смъртни случаи в лечебни заведения ще се проверят от окръжни прокуратури по места, за да се установи дали не става дума за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините