BG | EN

Прокуратурата разследва как двама незрящи по ТЕЛК карат луксозни автомобили

Снимки: Скрийншот NOVA TV

Районна прокуратура – Плевен ръководи разследване във връзка с издадени решения от ТЕЛК на две лица от гр.Долни Дъбник, област Плевен, съобщи прокуратурата след като тази сутрин медиите разпространиха информация за
разследване на репортера на TrafficNews.bg и NOVA Тина Ивайлова за двама братя от Долни Дъбник, които шофират луксозни автомобили, а притежават ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ. 

Братята се казват Горан Станев и Станьо Маринов и са известни на правосъдието и отпреди. Въпреки че по документи са слепи, имат влезли в сила актове  и присъди за шофиране на автомобил без шофьорски книжки. А свидетелство за правоуправление нямат заради диагнозите си, пише по темата NOVA.

„Не твърдим, че документите им са фалшиви. Има си разследващи органи, сезирали сме плевенската полиция, отдел „Икономическа полиция“, спецпрокуратурата работи по този случая. Според кадрите обаче тези хора не се нуждаят от 100% чужда помощ. Имат някакво заболяване, но не е такова”, коментира в студиото на NOVA репортерът Тина Ивайлова. „Автомобилите са на тяхно име. Имат много съставени актове”, пояснява тя.

Пред камерата репортерът разказва още, че братята са известни и по мегадело за пране на пари. Те двамата, майка им, баща им и сестра им били осъдени на общо 41 години на 2 инстанции. Преди дни майката е била ескортирана в Сливенския затвор, ще лежи 8 години. По думите й майката е осъдена за измами над чужденки, извършени между 2009-2013 г. „Измамите са общо 212. Това дело е за 3 измами за 4 милиона лева. Мамила ги е, че ще им развали черна магия, ще ги избави от проклятието на близките им”, пояснява Тина Ивайлова.

По данни на прокуратурата, досъдебното производство е образувано в края на месец януари 2019 г. по материали от извършена проверка от Главна дирекция „Национална полиция“. В хода на разследването са били иззети оригиналните досиета от ТЕЛК-Плевен и е приобщена информация от НОИ за получаваните от двете лица пенсии и социални добавки на основание, издадените решения от ТЕЛК.

В рамките на досъдебното производство двете лица са освидетелствани от лекарска комисия от гр.София и предстои изготвянето на заключение по назначената експертиза.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините