BG | EN

Прокуратурата разследва пожара във влака София – Варна

Снимка: ОД на МВР – Шумен

Окръжната прокуратура в Шумен разследва пожара в бързия влак София – Варна, при който снощи беше унищожена голяма част от композицията.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативна прокуратура. Наказанието по този текст е от 3 до 10 години лишаване от свобода за запалване на „сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“ и в случай, че пожарът е представлявал опасност за живота на някого.

Пожарът в бързия влак възникна през нощта на 3 срещу 4 ноември 2022 г. в землището на жп гара Каспичан, като огънят е обхванал два вагона от композицията. Унищоженото имущество е на значителна стойност, а пожарът е представлявал опасност за живота на пътуващите, посочват от прокуратурата. До момента е установено, че са нанесени само имуществени вреди, няма жертви и пострадали лица.

Повече за пожара – тук

Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникването на пожара. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен.

Днес се прави втори оглед на опожарената композицията, заедно с експерти на Националната компания железопътна инфраструктура, съобщи началникът на регионалната служба за пожарна безопасност в Шумен Иван Иванов. Според него, пожарът е започнал от първия вагон. Иванов обясни тази сутрин пред БНР, че сред пътниците е имало пожарникар, който пръв забелязал избухналия пожар, дръпнал ръчната спирачка, за да спре влака и започнал да евакуира хората.

Според шефа на шуменската пожарна, най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност. Част от пътниците са казали, че по време на движение се е появил пушек, чул се е пукот и след това е започнал пожарът, заяви Иван Иванов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините