BG | EN

Прокуратурата разследва над 500 разрешения за нерегламентиран достъп до секретна информация

Снимка: пресцентър – прокуратура

Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за над 500 неправомерно издадени разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна в периода 2016 – 2019 година. Като обвиняеми са привлечени висши офицери в Служба „Военна информация“ /СВИ/ в Министерство на отбраната, съобщават от прокуратурата.

Разследването е стартирало след извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

Според информацията, изпратена до медиите от държавното обвинение, до момента са събрани доказателства за това, че от 01.04.2016 г. до 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на  504 лица в нарушение на разпоредбите на закона, поясняват от прокуратурата.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и ЕС от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

Според прокуратурата, и двамата директори на службата за сигурност – С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30.05.2019 г. бившият и настоящият директор на службата са привлечени като обвиняеми и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. прокуратурата е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на службата, с предложение за временно ограничаване на достъпа до класифицирана информация и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на Зaкона за защита на класифицираната информация.

Изискани са били множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“ – МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата, допълват от пресцентъра на държавното обвинение.

Военноокръжна прокуратура – София е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините