BG | EN

Прокуратурата разследва кабелни оператори за незаконно излъчване на телевизионни програми

Илюстративна снимка: pixabay.com

Пет кабелни оператора се разследват за незаконно излъчване на телевизионни програми без уредени авторски права и за данъчни престъпления. Компютърен специалист е арестуван заради опит да саботира работата на разследващите. Обвинения все още няма, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арнаудова обобщи данните от проведена вчера акция срещу нарушения на интелектуалната собственост. Тя е обхванала Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Предстоят проверки и в други части на страната.

По думите на Арнаудова се проверяват и хората, които имат отношение към тези кабелни оператори и предстои да се реши кои ще бъдат обвинени. Според данни от назначена от прокуратурата експертиза, само за последните два месеца Би Ти Ви, Нова и НВО са били ощетени с 10.5 млн. лв. от незаконно разпространение на техните програми.

Снимка: МВР

Петте цитирани кабелни оператора разпространявали 60 програми със спорни авторски права. Какви загуби са претърпели останалите телевизии, разпространявани от тях, предстои да се изяснява, както и колко точно данъци са били укрити по този начин, защото разследването е и за данъчни престъпления, поясняват от прокуратурата.

Според изнесеното от говорителя на главния прокурор, над 2,4 милиона са потребителите на телевизионни програми у нас, като една трета от тях, или близо 700 хиляди, са в сивия сектор, затова и акциите като тази ще продължават заради опасността отново България да бъде в черния списък на нарушителите на авторските права.

Румяна Арнаудова заяви още, че е имало изтичане на информация и един от кабелните оператори е потърсил телевизиите, за да си плати.

Представител на „Европол“ заяви, че операцията е най-голямата в Европа за този тип престъпление. 

Междувременно регионалното издание „Благоевград нюз“ съобщи, че екипът на един от кабелните оператори в района – „Кабел-Сат-Запад“ е публикувал на сайта си декларация, в която казва, че начинът, по който са действали полицията и жандармерията при проверката е бил „показно грозен и мутренски“ и отагледяват това със снимки.

Иззета е била по-голямата част от телекомуникационната апаратура на оператора от градовете Дупница, Кюстендил, Сандански и Гоце Делчев.

Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ заяви в своя декларация, че с акцията „се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си.“ Според кабелните оператори, спирането на интернет „блокира дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, бизнесът е парализиран, а граждани се самоорганизират за протести“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините