Прокуратурата разследва изборен туризъм в чепеларското с. Забърдо

Снимка: Pixabay

Досъдебно производство за изборен туризъм в чепеларското село Забърдо образува Районна прокуратура в Смолян. Само през тази година в селото са били регистрирани 26 нови жители, а през 2014 г. – 71.

Твърденията на загубилата с 9 гласа разлика кандидат-кметица Росица Каварджиева (ДПС) са, че новорегистрираните са на адреси, чиито собственици не са дали съгласието си. „Липсват декларации, както и 7 адресни карти. Настояваме да се оспори автентичността на заявленията“, заяви адв. Теодора Белева по време на делото в Административния съд в Смолян.

„По случая е образувано досъдебно производство, но лицата са много, извършват се разпити на свидетели, голяма част от тях са извън Забърдо и живеят в други населени места, каза районният прокурор на Смолян Димитър Стратиев. Очаква се да се да се възложи и техническа експертиза на документите. Срокът на разследване изтича в началото на януари 2020 г. На този етап няма привлечен обвиняем по делото“.

Във вторник в Административния съд приключи делото за касиране на изборите в Забърдо. Жалбата до съда бе подадена от Росица Каварджиева. Тя настоява за отмяна на решението на Общинската избирателна комисия, с което за спечелил изборите бе обявен Валентин Черпоков (ВМРО).

Галина Каварджиева (майка на Росица – б.а.) каза, че кметът Валентин Черпоков е регистрирал на нейния адрес трима човека, които тя изобщо не познава. „Дори не съм ги срещала и не са идвали никога да живеят на адреса ни. Най-лошото е, че не съм дала съгласието си, не съм се подписала. Не съм си попълнила декларацията лично аз. За мен това е престъпление“, каза Галина.

„Доказателствата по делото категорично опровергаха истинността на документите, каза Теодора Белева, адвокат на Росица Каварджиева. Упоменатите в жалбата нарушения, свързани с подготовката на изборите и тяхното провеждане, се установиха от доказателствата по делото. Стана ясно, че има нарушения на Закона за гражданската регистрация. Извършени са регистрация по настоящ адрес без да са представени изискуемите документи, както и писмени съгласия на собствениците на адресите. По този начин е станало възможно в избирателните списъци да бъдат включени тези лица, регистрирани незаконосъобразно. Тяхното гласуване е опорочило вотът за избор на кмет“, твърди Белева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам