Прокуратурата разследва злоупотреби със субсидии за градския транспорт в Пловдив и Асеновград

Наскоро превозвачите в Пловдив заплашват със спиране на градския транспорт, ако не получат допълнителни компенсации и проведоха среща с общинското ръководство
Снимка: Под тепето

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми собственици на транспортни фирми и общински служители за финансови злоупотреби при усвояването на пари от субсидии за градския транспорт. Това съобщиха от държавното обвинение.

Веселин Дошков, собственик на “Хеброс бус“ и Иван Чолаков от “Автотранс 2000” са привлечени като обвиняеми за извършване на документни измами в големи размери.

Повдигнати са и обвинения по чл. 282 от Наказателния кодекс спрямо шефа на ОКТ Пламен Вълков, счетоводителката Лилия Пастърмаджиева и още двама общинари – единият от пловдивската, а другият от администрацията на Асеновград, за престъпления по служба.

Според разследването, от 2016 г. до  сега на двете транспортни фирми са отпускани средства от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Според събраните доказателства, представителите на двете общински администрации – в Пловдив и Асеновград, са си затваряли очите за тези нередности, като по този начин двете общини са ощетени с милиони левове.  

Двамата превозвачи Веселин Дошков и Иван Чолаков са пуснати под гаранция от по 20 хил. лв., а обвиняемите общинари са с парична гаранция от по 5 хил. лв.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Действията по разследването продължават.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам