BG | EN

Прокуратурата разпореди проверка на „Топлофикация – Габрово“

Снимка: Фейсбук

Ден след като Европейската прокуратура започна проверка на тецове в страната, а неправителствена организация излезе с доклад за констатирани нарушения, българската прокуратура съобщи, че е разпоредила проверка в „Топлофикация – Габрово“.

От съобщението се разбира, че Районна прокуратура – Габрово е разпоредила на габровската дирекция на МВР извършването на проверка, в хода на която ще се установява какви горива са ползвани в ТЕЦ, в какви инсталации, дали на комините са поставени филтри или други, пречистващи дима инсталации, извършвани ли са били предходно проверки в ТЕЦ-Габрово от компетентните контролни органи и ако да – какви са били констатациите от тях, какви мерки са били предприети от контролните органи.

Резултатите от проверката следва да бъдат докладвани на прокурора в едномесечен срок, посочват от държавното обвинение.

Топлофикацията в Габрово е една от проверяваните в рамките на специализираната операция на ГДБОП под надзора на Европейската прокуратура.

От години габровци сигнализират за проблеми, а от месец след широк медиен отзвук внимание им обърнаха и няколко институции.

Въпреки това, обаче, прокуратурата съобщава днес, че се е самосезирала от излъчен в сутрешния блок на „bTV“  репортаж на 08.02. със заглавие „Сажди по улиците: ТЕЦ Габрово замърсява въздуха, но не топли“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините