BG | EN

Прокуратурата публикува разпити на свидетели по делото за хакерската атака срещу НАП

Прокуратурата публикува днес новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП, които бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров в четвъртък.

Документите включват чатове, протоколи от разпити на свидетели, и протоколи от свидетелски показания на „хакнати“ медии и застрахователни дружества. В съдебната зала вчера прокуратурата бе поискала делото да се гледа при закрити врата, за да не се разгласяват данни за данъчни задължения, банкови операции и застрахователни полици на хора и фирми, съдържащи се в новите доказателства по делото.

„В съответствие с чл.41, ал.2 от КРБ, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права“, се казва в мотивите за разпространението на четири PDF файла на сайта на специализираната прокуратура. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази, посочват още от държавното обвинение.

Тук може да видите файловете, публикувани в страницата на прокуратурата: „Застрахователни дружества„, „Разпити резюме„, „Справка телеграм“ и „Тодоров„. 

„От сървърите на НАП са източени личните данни на над 5 млн. български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности (три имена, ЕГН и заемана длъжност). Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините