BG | EN

Прокуратурата протестира условната присъда за възпитател, измамил 14 годишно момче от интернат

Снимка: @outlandos, pixels.com

Протест срещу размера на наказанието, наложено с присъда на Районния съд в Кубрат на възпитателя от училището-интернат в град Завет Ергин Х., ще внесе Районната прокуратура.

44-годишният мъж е бил предаден на съд с обвинителен акт на прокуратурата в Кубрат за това, че с измама взел от свой възпитаник печеливш лотариен билет на стойност 100 000 лева или 1 кг злато, с което причинил на 14-годишния възпитаник на интерната имотна вреда. Измамата по член 211, във връзка с член 209, ал. 1 от НК била в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщава пресцентърът на прокуратурата.

Вчера в късния следобед състав на Районния съд в Кубрат признал за виновен по повдигнатото обвинение подсъдимия възпитател, като му наложил наказание 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване отложил с 3-годишен изпитателен срок. Размерът на наказанието според прокуратурата бил определен, след като съдът приел, че са налице многобройни смекчаващи обстоятелства.

Измамата в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, е извършена от възпитателя Ергин Х. на 17 септември 2015 г. Тогава пострадалото момче си купило три лотарийни билета. Нито един не печелил и то се върнало в магазина, за да опита отново късмета си. След като изтрил билетчето, 14-годишният Иван видял, че печели 100 000 лева или 1 кг злато.

Момчето се похвалило на възпитателя си. Той поискал да вземе печелившия талон, за да го съхранява. Намеренията на възпитателя обаче били да се възползва от чуждата печалба. За целта дори обяснил, че той е пратил Иван да му купи лотариен билет, като му дал пари за това. Месец по-късно Ергин представил печелившия билет и получил печалбата от 100 000 лева. Клипът с печелившия участник бил излъчен по телевизията и така Иван разбрал, че е измамен.  Момчето се разстроило и след намесата на директора на интерната клипът бил спрян.

Предстои делото по протеста на Районната прокуратура в Кубрат да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините