BG | EN

Прокуратурата проверява фирма на съпругата на кмета на Криводол

земеделски земи, илюстрация
Илюстративна снимка: pixabay

Окръжна прокуратура – Враца е била сезирана да извърши проверка на фирма, собственост на съпругата на кмета на община Криводол. Повод за проверката на „Пепи-Д“ ЕООД  е подаден сигнал от общинския съветник Христо Доков от Криводол, към който постъпили множество други сигнали  от притеснени частни собственици на земя в Криводол.

Регионалното издание „Зов нюз“ съобщи, че прокуратурата ще проверява дали документацията на „Пепи-Д“ ЕООД е изрядна, има ли двойно счетоводство, съществува ли подправен договор.

След като са били сезирани от общинския съветник от ПП “Съюз на демократичните сили” – Христо Доков, Областна служба “Земеделие”- Враца и Дирекция “Противодействие на измамите” към Държавен фонд “Земеделие” са започнали проверки. Инспекторите от дирекция “Противодействие на измамите” изказват съмнения за извършена измама и събраните от проверката материали са изпратени на Окръжна прокуратура -Враца, пише „Зов нюз“.

Изданието припомня, че според сигналите на криводолци до общинския съветник, фирма „Пепи-Д“ ЕООД с управител Веска Данчева, която е съпруга на кмета на община Криводол Петър Данчев, е наела частна земеделска земя, без да  подписва договор с нейните собственици.

Земята дори била преотдадена под наем на друга фирма – „Био Фарминг“ ЕООД, клон Криводол.

Снимка: zovnews.com

Този факт разкрил друг земеделски производител, сключвайки договор за използване на земите с Цветана, която от години не живее в Криводол, но имала 34 дка. там. Нивите й са били наети от „Пепи-Д“ през миналата година. Недоволни, че Веска Данчева не изплащала договорената рента за цялата наета земя, а само за половината от нея, близките на Цветана пожелали да прекратят отношенията с Данчева. Семейството се спряло на друг земеделец от района и сключило договор с него. Тогава той се натъкнал на изненадващо обстоятелство – Веска вече била сключила договор с Цветана и преотдала земята й под наем на „Био Фарминг“ ЕООД Криводол.

Предстои прокуратурата да установи има ли извършени нарушения и техният обхват.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините