BG | EN

Прокуратурата проверява учителка, поискала от ученици да заплюят свой съученик за наказание

Илюстративна снимка: Background photo created by freepik – www.freepik.com

Начална учителка от Пазарджик ще бъде проверявана от прокуратурата заради неприятен случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“ в града. За да накаже свой ученик, тя накарала всички деца от класа – един по един в колона, да го заплюят, докато той е бил изправен пред дъската, предаде Радио Пловдив.

Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си е дала отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училището е едно от най-елитните в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат там, пояснява Радио Пловдив.

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.

Случаят е от 9-и януари т.г. в една от паралелките в трети клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор, при който деветгодишно момче наплюло две други деца. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила момчето пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След това учебните занятия продължили. Вечерта родителите на детето забелязали, че е подтиснато, не говори и отказва да се храни с обяснението, че го боли глава, но за неприятния инцидент разбрали едва няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало случката вкъщи.

Със случая са били запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

Според местните медии, директорът на училището е силно притеснена от случилото се. Учителката не пожелала да коментира темата.

Детето е преместено в друго училище и с него работи психолог.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините