BG | EN

Прокуратурата проверява твърдение за незаконно повишаване на партийните субсидии от 11лв. на 13лв. за глас

Снимка: пресцентър – прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да направи проверка дали субсидиите на политическите партии през миналата година са били изплатени при спазване на закона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Повод за проверката на прокуратурата е материал в „Шоуто на Слави“, излъчено на 20 май, в който се твърди, че при заделени за целта почти 32.1 млн. лв. партиите са получили от бюджета с 6.5 млн лв. повече.

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв. Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

От прокуратурата поясняват, че съгласно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

За нуждите на проверката от прокуратурата ще изискат информация от Министерството на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. Ще се търси и съдействието на Сметната палата, се разбира още от съобщението на държавното обвинение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините