BG | EN

Прокуратурата проверява съмнителна сделка с общински терен край Търговище

Снимка: radian.bg

Отдел „Антикорупция“ на Специализираната прокуратура ще проверява сделка за отдаване под аренда на бивша училищна земя в търговищкото с. Дългач. 

От Окръжна прокуратура – Търговище са изпратили казуса на специализираната прокуратура, където след разпореждане на Апелативната специализирана прокуратура ще трябва да проверят детайлно сделката.

Става дума за малко над 214 декара в търговищкото с. Дългач, които през 2004 г. са отдадени на частна фирма от тогавашния директор на местното училище. На мястото са създадени лозови насаждения, а когато училището в с. Дългач е закрито, теренът е прехвърлен в собственост на общината.

„Размерът на наема е определен на 65 килограма пшеница на декар, т.е. между 14 и 16 лева. Има и друг подобен договор за отдаване под наем на общински земеделски земи със същия наемател, отново с цел създаване на лозя върху площ от 98 декара. Към този втори договор обаче през 2012 г. има подписан анекс и арендното плащане става по 50 лева на декар“, се казва в сигнала до специализираната прокуратура, цитиран от регионалното издание „Радиан“.

„Пропусната полза за общината за шест години са над 50 хиляди лева и това е абсолютно умишлено направен пропуск, ощетил с една сериозна сума Общината ни и местната хазна“, сочи подателят на сигнала и твърди, че става дума за нарушения на тръжни процедури, определяне на ниски наемни цени и проявена безстопанственост.

С разпореждане на Апелативната специализирана прокуратура предстои да се искат обяснения от кмета на общината, знаел ли е за съмнителния договор за наем на училищната земя и защо не са актуализирани арендните вноски. Държавното обвинение ще изиска и цялата документация по случая, включително счетоводните документи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините