BG | EN

КПКОНПИ ще проверява “СКАТ “ на Валери Симеонов за имоти, купени на занижени цени (обновена)

Валери Симеонов
Снимка: „За истината“

До главния прокурор е постъпил сигнал за закупени недвижими имоти от „СКАТ“ ООД, управлявано и представлявано от народния представител Валери Симеонов, като сделките са изповядани на нереално ниски цени. Това съобщи Върховната касационна прокуратура.

Сигналът срещу Симеонов става публичен само дни, след като народни представители от Националния фронт за спасение на България поискаха от Цацаров проверка на имущественото състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Проверката срещу Симеонов, възложена на КПКОНПИ, обхваща три сделки:

  • Купено през 2004 г. от „СКАТ“ ООД, управлявано от Симеонов, право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. „Слънчев бряг“ за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.
  • Купен през 2005 г. от „СКАТ“ ООД, управлявано от Симеонов, офис в к.к. „Слънчев бряг“ с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв.
  • Купен през 2008 г. от „СКАТ“ ООД, управлявано от Симеонов, имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.

От прокуратурата посочват още, че в сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. „СКАТ“ ООД, управлявано от Валери Симеонов, е закупило „База за отдих Пресока“ в община Златоград,  която в момента е хотел „Панорама“, като на същия са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило.

„Върховна касационна прокуратура е възложила на КПКОНПИ проверка на твърденията в сигнала за извършени престъпления във връзка с описаните в сигнала недвижими имоти от лице, заемащо висша публична длъжност – Валери Симеонов – народен представител към момента, а през 2008 г. и като председател на Общински съвет за сделката от 2008 г.“, пише в текста, разпространен от пресцентъра на прокуратурата.

В рамките на проверката ще се проверяват и данните за извършени престъпления от настоящите народни представители Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Предметът на проверката ще обхване и твърденията за непредприемане на действия по събарянето на незаконните постройки в района на Златоград и наличието на връзка с народния представител Валери Симеонов.

„Спокоен съм. Този път ще ударят на камък“. Така Валери Симеонов коментира възложената срещу него проверка на КПКОНПИ пред БНТ.

„Проверките не ме притесняват. Това са фирмени сделки. Проверявано е един милион пъти от НАП, от службите, защото имаше подадени сигнали срещу мен. Аз съм проверяван и като физическо лице два пъти“, коментира още Симеонов.

Пред националната телевизия той заяви, че се досеща откъде идва сигналът срещу него, но не назова имена. „Като разбера кой е подал сигнала и как го е подал, ще го осъдя“, каза още лидерът на НФСБ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините