Прокуратурата проверява сигнали за насилие в дома за хора с деменция в Пловдив

Снимки: скрийншот НОВА ТВ

От Община Пловдив поискаха оставката на управителя на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив, за който тази сутрин беше излъчен репортаж със свидетелства за физически и психически тормоз на възрастните хора, настанени в центъра, ако обвиненията се докажат. По-рано днес Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка послучая.

Според информацията от държавното обвинение, проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда.

Проверката ще бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към дирекцията на МВР в Пловдив.

В общината не е получен нито един сигнал за нарушения в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция „Св. Георги“. В момента се прави проверка, за да се установи действително ли е имало насилие над възрастни хора там и кой е извършителят. Ако нарушенията се докажат, този социален работник, както и директорът на Центъра ще бъдат уволнени, заяви днес заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев, цитиран от БНР. 

Близки на болни възрастни хора, настанени в Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив, са сигнализирали в Нова тв за лошото отношение – физически и психически тормоз, с което персонала се отнасял към обитателите на дома. Вечер болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня – за наказание, разказват свидетели в репортажа.

Според чуващото се в записите, управителката на центъра Марина Тянева е получавала сигнали за случващото се, но пред камерата на НОВА Тянева обясни, че служителите на центъра се грижат добре за потребителите. За едно свободно място в този център чакат 60 души. Възрастните хора с демеция, настанени в този център са 30, а за тях се грижи персонал от 24 души, съобщи Веселина Ботева, директор на дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив. Тя посочи, че възнаграждението на един болногледач там е колкото е минималната работна заплата в страната, а социалните работници получават между 700 и 800 лева, пише още по темата Радио Пловдив.

От Община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, са започнали проверки по сигналите. От Общината призоваха пострадалите да подават сигнали и обявиха, че на проверка подлежат всички комплексни центрове, предоставящи социални услуги.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам