BG | EN

Прокуратурата проверява сигнала за загинали коне в Осоговската планина

Снимка: пресцентър – прокуратура

Районна прокуратура Кюстендил се е сезирала по публикации в медии за изоставено от собственика стадо коне в местността Бек Бунар, планината Осогово, в резултат на което около 70 животни са починали.

Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните, с оглед преценка за наличие на престъпление по чл. 325б от Наказателния кодекс /проявена жестокост към гръбначни животни, от което е причинена смъртта им/.

Предмет на проверка е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на Европейския съюз. Ще се проверяват начина на получаване, разходване и отчитане на средствата.

Информацията за бедстващите животни се появи в социалната мрежа Фейсбук и бе разпространена от медиите.

Състоянието на конете е изключително тежко, около 30 са все още живи, занесохме им сено и овес, разказаха природозатници.

Пред НОВА ТВ собственикът- Петър Пищалов, бизнесмен от Кюстендил, заяви, че конете са избягали в планината и са се изгубили, търсил ги е около месец и не е успял да ги открие. Той потвърди, че за част от животните, които гледа, получава евросубсидии.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините