Прокуратурата проверява още 102 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад

Снимка: Районна прокуратура – Варна

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. В огледа участват и разследващи полицаи, представители на агенцията за национална сигурност, митница и екоинспекцията във Варна, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари тази година. Делото е по повод разтоварените на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г.

Изпращачът и на новите 102 контейнера отново е фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно. Същият е и получателят на товара – фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана в София.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. По информация на Апелативната прокуратура, товарът е манифестиран като пластмаса и каучук.

И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач „Maersk“ за 28 от тях.

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера, поясняват от прокуратурата.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказало, че товарът съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е установено също, че италианският боклук не е бил транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

От прокуратурата обръщат специално нимание на това, че досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев. След разпореждането административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна определи надзорен прокурор, който оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото изпълнение на разследването.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам