BG | EN

Прокуратурата проверява офиси в пловдивския хотел „Марица“ и в хотел „Маринела“ в София

акция данъчни
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в пловдивския хотел „Марица“ и в столичния хотел „Маринела“. Офисите са ползвани от физически и юридически лица, съобщи пресцентърът на прокуратурата тази сутрин.

По данни на държавното обвинение, акцията е част от досъдебно производство срещу организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на документи.

Установено било, че в периода 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“.

Тези фактури били осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС (чл. 255, ал. 3 вр. с ал. 1, т.2, т. 6 и т. 7, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК).

Установено е било също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е бил прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура, съобщават от там.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините