Прокуратурата проверява казуса с боядисването на каменната облицовка на Младежкия дом в Пазарджик

Ремонтът на сградата на Младежки дом в Пазарджик.
Снимка: kab.bg

Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите и излъчен тв репортаж от пресконференция на Камарата на архитектите в България във връзка с боядисването с графити на каменната облицовка на сградата на Младежкия дом в града.

Пресконференцията се проведе в края на миналата седмица, но архитектите в Пазарджик се вдигнаха срещу начина, по който Община Пазарджик реши да освежи сградата на Младежкия дом в града още при нанасянето на първите цветове върху фасадата преди няколко седмици. Тогава архитектите публикуваха отворено писмо, а след липсата на реакция, миналата седмица дадоха и пресконференция.

Защо архитектите в Пазарджик поискаха да сезират прокуратурата за ремонта на Младежкия дом – тук

Боядисването на Младежкия дом в Пазарджик беше определено като „грубо вандалство и професионална некомпетентност“. 

По думите на архитектите с решението за боядисване на фасадата на културната институция Община Пазарджик е показала „незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението, неглижиране на мнението на гражданите, професионалистите и на интереса на обществото“.

Според представителите на Камарата на архитектите не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите. 

По информация на държавното обвинение от днес, след пресконференцията, наблюдаващият прокурор е дал указания за установяване допуснато ли е нарушение на служебни задължения от страна на длъжностни лица при възлагането и изпълнението на дейностите по реновирането и модернизацията на сградата, проведено ли е обществено обсъждане за промяната на облика й, по какви критерии са избрани изпълнителите на проекта, изразходвани ли са законосъобразно публични средства, засегнати ли са авторски права и др.

Предварителната проверка се извършва за събиране на достатъчно данни за извършено престъпление. Възложена е на сектор „Икономическа полиция“ към Областната дирекция на МВР.

Срокът за приключването е едномесечен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам