BG | EN

Прокуратурата проверява имотна сделка и на депутата Крум Зарков

Крум Зарков
Крум Зарков, Снимка: скрийншот „Панорама“, БНТ

Върховната касационна прокуратура е възложила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Националната агенция по приходите (НАП) проверка по публикации в медиите за произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков (БСП).

От прокуратурата пояснават, че конкретният повод за проверката е публикация във вестник „24 часа“ със заглавие: “Зарков купил жилище на пъпа на София за 1107 евро квадрата, платил и дворно място“, както и по повод на такава информация в сайта „Топновини“.

Върховната касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията да изискат информация за притежаваните от Зарков недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката. С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси трябва да бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, а от депутата ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

В съобщението е отбелязано още, че на органите на НАП прокуратурата възлага да извършат „действия в съответствие с правомощията им относно спазването на данъчното законодателство във връзка с проверяваните сделки, цитирани в медийните публикации, както и относно съответствието между декларираните и/или получени доходи“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините