BG | EN

Къщите за гости не се проверяват съвместно с Министерство на земеделието или Фонд „Земеделие“

Снимка: пресцентър – прокуратура

Проверките на къщите за гости се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. Това заявяват от прокуратурата по повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100 % – ви проверки на къщите за гости“ и постъпили запитвания от медии в тази връзка.

В официално прессъобщение на прокуратурата по темата от днес се посочва:

„По повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100%- ви  проверки на къщите за гости“ и постъпили запитвания от медии в тази връзка, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

На 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “ Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“.

Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз.“

„Фонд „Земеделие“ си е свършил работата. Той е направил всички „чекове“ от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости“, заяви по-рано днес Порожанов в интервю за „Нова телевизия“. Той обеща, че до края на деня публичният списък с всички къщи за гости ще бъде качен на сайта на Държавен фонд „Земеделие“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините