BG | EN

Прокуратурата приключи разследването срещу кмета на община Септември

Марин Рачев
Снимка: septemvri.org

Специализираната прокуратура приключи разследването за умишлена безстопанственост срещу кмета на Септември Марин Рачев, съобщиха от държавното обвинение. До месец в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен обвинителен акт срещу Рачев и още трима общински служители, посочват от прокуратурата.

Заедно с кмета Марин Рачев са обвинени и зам.-кметът на общината Явор Митев, специалистът в „Инвеститорски контрол“ към отдел „Строителство“ при дирекция „Архитектура и териториално устройство“ Станой Милов и директорът на Дирекция „Транспорт и околна среда“ Ангел Бончев.

Кметът на Септември е обвинен, че като не е упражнил контрол върху действията на общинските служители Милов и Бончев, са последвали финансови щети за общината в размер на 255 хил. лева без ДДС. На двамата служители е било възложено отчитането на обществено имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са реално изпълнени. Така, според прокуратурата, Рачев не положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество и допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени, по договор.

Станой Милов и Ангел Бонев са обвинени за документни престъпления, свързани с удостоверяването на реализирани стротелно-ремонтни дейсности и протоколи за отчитане на извършени и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи, които всъщност били частично изпълнени или изцяло неизпълнени.

Зам-кметът Явор Митев е привлечен към отговорност за длъжностно престъпление и за престъпление против реда на управлението. Според прокуратурата, в качеството му на действащ временно като кмет на община Септември, нарушил служебните си задължения, като без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември, подписал Допълнително споразумение за изменение на договора, с цел да набави за изпълнителя ДЗЗД “Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ търговска печалба от 1 млн. лв. С толкова той увеличил в Анекса сумата за изпълнение на договора. Митев е обвинен и за това, че не оказал съдействие по разпореждане на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините