BG | EN

Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на катастрофиралия край Своге автобус

Снимка: пресцентър на МВР

Окръжна прокуратура София е привлякла водача на катастрофиралия край Своге автобус  Григор Григоров като обвиняем, съобщи прокуратурата.

Според разпространената от държавното обвинение информация, Григоров ще отговаря за това, че „на 25.08.2018 г. в гр. Своге, София област, на път 2 -16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге – София, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26“ и по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице – 17 лица и случаят е особено тежък.“

Обвинението е било повдигнато и предявено вчера в късния следобед.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа, за осигуряване на явяването му пред съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение. Към настоящия момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение.

С постановление на главния прокурор разследването по делото е било възложено на Националната следствена служба, където то се осъществява от екип от следователи. В рамките на днешния ден предстоят допълнителни огледи. В същото време, следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“ и търговското дружество – изпълнител на ремонта на пътния участък, допълват от прокуратурата.

Вчера, в изявление пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тежката автобусна катастрофа край Своге ще бъде разследвана в три направления: действията на шофьора, задълженията на транспортната фирма и състоянието на пътя.

При ограничение от 40 км/ч., установената скорост на автобуса е била 53 км в час. Проверяват се, но не могат да бъдат потвърдени на този етап, показания или факти за евентуално отклоняване на вниманието на водача вътре в автобуса, стана ясно още от думите на Цацаров.

Той поясни, че ограничение от 40 километра в час е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка и в резултат на това, че АПИ е предприела след приемането на пътя действия, които са свързани с изисквания към изпълнителя – да осъществи необходимия ремонт в рамките на гаранционния срок и поради неосъществяването на този ремонт.

Водачът на автобуса е имал съставени до момента от органите на КАТ две наказателни постановления за нарушения и 7 фиша: два – за управление на МПС без колани, за неправилно паркиране и прочие. Нямало каквито и да е санкции, свързани с управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

По време на катастрофата шофьорът не е управлявал автобуса в нетрезво състояние, няма употреба на алкохол, съобщиха още властите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините