BG | EN

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Бейзат Яхя
Снимка: „Фейсбук“

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

Яхя е дългогодишен партиен активист на ДПС и ГЕРБ, бивш шеф на Североизточното държавно предприятие и неофициален домакин на ловното стопанство Паламара.

За спирането на делото не беше съобщено официално от прокуратурата, въпреки че Яхя е публична личност с голямо влияние в региона, дълги години беше председател на общинския съвет във Венец като активист и местен лидер на ДПС, и паралелно управляваше огромни активи като председател на директорския борд в „Североизточно държавно предприятие“(СИДП).

Пълно мълчание

От прокуратурата нямаше изявления и за хода на досъдебното производство срещу Яха. За прекратяването на разследването научихме от наши източници и информацията беше потвърдена от окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов, когото потърсихме за коментар.

„Да, досъдебното производство за пране на пари срещу Бейзат Яхя е прекратено“, заяви Куздов. Той допълни, че това разследване срещу Яхя е било по (чл. 252, чл. 253 и чл. 301 от НК) за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице. По тези обвинения наказанието е затвор до 6 години и глоба, а по един от членовете се предвижда и конфискация на имуществото.

Разследването срещу Яхя започна в Шумен през февруари 2022 г. и беше удължавано няколко пъти. Пет месеца по-късно досъдебното производство беше изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, а случаят напълно изчезна от медийното и обществено внимание. И така разследването продължи в пълно мълчание, докато не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак.

„Разследването се водеше в Националната следствена служба и дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата /наблюдаващият прокурор/ се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, каза Орлин Куздов.

Той обаче категорично отказа да съобщи какви са мотивите за прекратяването на разследването срещу Яхя, като подчерта, че няма да отговори дори по Закона за достъп до обществена информация, защото според него този случай не попадва в категорията на важните за обществото информаци.

„Това дело не влиза по закона за достъп до обществена информация и няма как да получите тази информация /за мотивите за прекратяване, б.р/“, беше категоричен окръжният прокурор на Шумен. На аргументите ми, че става въпрос за публична личност, известен бизнесмен, политик и шеф на огромно държавно предприятие, Орлин Куздов отговори, че Бейзат Яхя не е политик, защото „политиците са в парламента“ и вече не е шеф на СИДП, с други думи, е редови средностатистически граждани, който не е интересен за обществото.

Окръжният прокурор все пак допълни, че част от материалите по разследването са отделени и по тях са образувани още три дела срещу Яхя. Куздов отказа да каже за какво са новите разследвания, но стана ясно, че не са за пране на пари или подкуп, т.е. най-тежките обвинения са прекратени. Разбра се, че едно от делата е свързано с оръжие и е изпратено в Районната прокуратура.

Как започна разследването срещу Яхя

На 16 февруари 2022 г. полицията претърси три имота на Яхя във Венец, в с. Осеновец и в местноста Дъбрава до ловно стопанство Паламара. В дома на Яхя във Венец бяха намерени над 100 броя документи за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет Глок и множество боеприпаси.

От имота в с. Осеновец бяха иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол с различна вместимост, които са били заводско запетачатани, но без акциз и банделори. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите. По наша информация, това досъдебно производство също е прекратено.

От имота в местността Дъбрава полицията беше иззела 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни апарати, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яха чрез подставени лица.

Бойко Борисов и Бейзат Яхя
Снимка: Скрийншот от TV1

Впоследствие бяха претърсени офис на Яхя във Венец и офис на негов счетоводител в Шумен. От офиса, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти в област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица, удостоверения за подборно ловуване.

Първоначално наблюдаващ прокурор по случая беше Виолета Радева, обвинител от Окръжната прокуратура във Варна, довела до успешен край няколко горещи разследвания. Разбра се, че Радева е свършила огромна работа и по разследването срещу Бейзат Яхя и е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Показателно в случая беше, че с разследването срещу Яхя първоначално се занимаваше един изключително тесен кръг от 5-6 човека, за да не изтече информация по делото.

Изненадващо след Великден прокурор Радева беше откомандирована отбратно във Варна, а по разследването срещу Яхя беше определен втори наблюдаващ прокурор, който поиска материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. По-късно се разбра, че този наблюдаващ прокурор от Шумен е Данаил Шостак.

В края на януари посланичката на САЩ Херо Мустафа отправи еднозначно послание, че България остава в хватката на корупцията и олигарсите, няма напредък с върховенството на закона, няма ефективни действия на властите спрямо санкционираните по закона „Магнитски“ и е крайно време за промяна.

В изявлението си, седмици преди да отпътува от България след края на мандата си, Херо Мустафа каза: „Предизвикателството, за съжаление е, че една малка група е създала система, която обогатява една олигархична класа и завладява държавни ресурси. Знам това лично, тъй като работя с нашите фирми, за да се опитам да се противопоставя на това. И какво се случва с тези, които нямат тази помощ – те затъват в усещането си за безнадеждност. И обезсърчава тези, които искат да се борят за своята страна. Боли ме да виждам това… На тези държавни служители (които се борят с корупцията – б.р.) се отказват повишения, те се прехвърлят в далечни градове и се уволняват. Не ви казвам нищо, което не знаете. Просто говоря истината като ваш приятел, така че всички да се съсредоточим върху това. Нека ви дам един пример. Само през последните няколко седмици разследвания за корупция във Варна и Шумен бяха приключени или прехвърлени без публикуване на правното основание. Това е само пример от последните няколко седмици“, каза американският посланик пред форума „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, в който участваха всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната, както и посланици на чужди държави

Участвали в разследването срещу Яхя смятат, че посланик Мустафа е визирала и това приключено разследване. По наша информация, досъдебното производство срещу Бейзат Яхя е било прекратено точно по това време /декември-януари/, но както посочва Херо Мустафа, за такива случаи не се публикува правното основание, нито пък се обявяват публично

Кой е Бейзат Яхя

До 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара. В същото държавно стопанство синът на Яхя, Илтер Бейзатов, е назначен за заместник-директор. През май 2021 г. служебното правителство освободи Бейзат Яхя от поста му в СИДП.

До 2019 г. Бейзат Яхя беше един от най-силните хора на ДПС и на Доган в Североизтока и в продължение на два мандата беше председател на общинския съвет във Венец. През 2019 г. мигрира към ГЕРБ, запазвайки влиянието си в региона. В разследване за продажбата на имоти в ловното стопанство Паламара по времето на Яхя, в. Сега припомни и близките връзки между Валентин Златев и Бейзат Яхя. Преди години Златев е кум на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов гостува на сватбата. Три години по-късно, когато общинският съвет във Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев е избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от Шумен, след като водачът на листата Красимир Велчев неизменно му освобождава мястото.

И на трите парламентарни избора през 2021 г. Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той влезе в Топ 5 в страната по лични преференции с получени близо 7 000  гласа. Тогава имаше и фрапиращи случаи на всенародна любов, като този в Николакозлевското село Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи мажоритарно.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2 226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в „дисциплината“ в Шумен. Подобен резултат беше отчетен и на последните избори през октомври 2022 г.

Според наши източници, по време на разследването срещу него, Бейзат Яхя месеци наред не беше в България и не можеше да бъде разпитан по делото. Около Нова година Яхя се е върнал, казват запознати. Промяна има и за прокурора по делото – той е израснал в кариерата и е командирован във Върховната административна прокуратура, съобщиха негови колеги.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Шуменецът Билан /Бибо/ Янков, единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски по време на ковид-пандемията, беше оправдан от по-горната съдебна инстанция.

Вътрешният министър обеща поне още две производства за магистралите, очаква с любопитство реакцията на прокуратурата

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев прогнозира, че ще има поне още две производства за злоупотреби при строителството на магистралите.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.