Прокуратурата поиска проверка на частните резиденции в природен парк „Витоша“

Снимка: prb.bg

Прокуратурата обяви, че е поискала проверки на цялата т.нар. „Вилна зона Витоша“. Върховна административна прокуратура (ВАП)  посочва, че е сезирала и дирекцията за строителен контрол, и кмета Фандъкова да извършат „спешна проверка на място и по документи на така наречената „Вилна зона Витоша“. Прокуратурата посочва, че повод за преписката са медийни публикации, в които се споменава, че е вероятно в редица от имотите да са извършвани съществени преустройства или че някои са в изключително занемарено състояние.

В средата на юни „Капитал“ публикува разследване със заглавие „Вилна зона „Витоша“ за собствеността и състоянието на някогашните хижи и почивни станции в планината, превърнати след края на комунистическия режим в частни резиденции. Малко след излизането на публикацията Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на строителния контрол проверка за една от вилите – „Аглика“ на Васил Божков.

Днес ДНСК съобщи, че е установила незаконни сгради в имота.

Дневник припомня, че вилата, бивша резиденция на комунистическия диктатор Тодор Живков, е приватизирана през 1997 г. от банкера Емил Кюлев, а през 2015 г. неговата вдовица Весела Кюлева я продава на Божков. Съсед на укриващия се в Дубай бизнесмен в планината е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. На Витоша имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др. 

Според днешното съобщение на прокуратурата, проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на Закона за устройството на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.

Следва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място, като се отразят и данните за статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес с всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Кметът на Столичната община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи на посочените в публикацията като занемарени сгради. Ако бъдат установени данни за престъпления от общ характер следва да се предприемат действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам