Съдът постанови постоянен арест за министър Нено Димов

Снимка: prb.bg

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши днес Специализираният наказателен съд с мотив, че престъплението, в което Димов е обвинен, е тежко, има преки доказателства, че го е извършил и може да повлие на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов, а съда се съгласи. Според магистратите проблемът с липсата на вода в Перник е обществено значим и разследващите органи трябва да бъдат оставени спокойно да намерят всички отговорни за кризата в града.

В петък екоминистърът беше обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и на „Топлофикация–Перник“.

Според прокуратурата, Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от управителя на ВиК – Перник за намаляващите обеми в язовира.

Адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева твърди, цитирана от БНР, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в Студена“. Освен това не Нено Димов, въпреки че подписите под графиците на язовирите е негов, а заместникът му – Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. „стратегическа система“. 

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник пишело, че няма проблем с нивата на „Студена“ и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим. 

Министър Нено Димов подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът Борисов я прие. Предстои оставката му да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам