BG | EN

Прокуратурата поиска партиите да върнат „надвзетите“ субсидии

Снимка: пресцентър – прокуратура

На петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ, неправилно са били изплатени суми, значително надвишаващи полагащата им се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на Закона за политическите партии. По същия незаконосъобразен начин е била формирана и разпределена и субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори. Така проверката на Върховната административна прокуратура потвърди данните за нарушения при изплащането на субсидии на партиите, изнесени в телевизионно предаване.

В съобщение до медиите на прокуратурата се казва, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министъра на финансите и е дала 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при спазване на закона, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г.

Прокуратурата е сезирала и Сметната палата за предприемане на действия за финансов контрол по отношение на политическите партии.

ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите, посочват още от прокуратурата.

Данни за незаконосъобразно раздадените на партиите субсидии с над 6,5 млн.лв. повече от полагащите им се, бяха изнесени в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по телевизия bTV, излъчено на 20.05.2019 г. Прокуратурата се самосезира, а главният прокурор разпореди проверка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините