Прокуратурата поиска от САЩ повече информация за санкциите, наложени на Пеевски, Божков и Желязков

Снимка: prb.bg

Върховна касационна прокуратура е изпратила писма чрез Министерство на правосъдието до Департамента по правосъдие на САЩ, с които е поискала информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски органи по отношение на шестимата български граждани и свързаните с тях търговски дружества, съобщиха от държавното обвинение.

Става въпрос за санкции, наложени на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков и подалия оставка заместник-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков.

Освен физическите лица, сред които бяха още бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов, санкционирани бяха и 97 фирми, които са собственост или са свързани с Божков и Пеевски.

По-късно този списък беше разширен от Министерството на финансите. Сред лицата попаднаха майката на Пеевски Ирена Кръстева и бивши сътрудници на Божков като Цветомир, Боян и Стефан Найденови и Александър Тумпаров.

Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е била поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България, по повод официално оповестяване за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше поводът за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване, уточняват от прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам