Прокуратурата поиска закриване на дружество на хора с „македонско самосъзнание“

Снимка: prb.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград поиска от съда да заличи съществуването на регистрираното в Благоевград „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, защото според нея целите му са насочени срещу единството на нацията и то представлява заплаха за националната сигурност.

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище град Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност, се разбира от съобщение на прокуратурата.

Проверка на Окръжната прокуратура в Благоевград е установила, че дейността на сдружението противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на Конституционния съд по дело № 3/1999 г.), но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл. 44 ал. 2 от Конституцията на България, посочват от прокуратурата.

Отправено е искане до Окръжния съд в Благоевград да прекрати „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“.

Сдружението е регистрирано през август тази година от 7 физически лица. В устава му е посочена целта да защитава човешките права на македонците и други етнически малцинства в България. Това те са възнамерявали да правят чрез съхраняване, развиване и предаване на поколенията на историческата истина за Македонския въпрос, чрез патриотична, културно-просветна и художествено-творческа дейност, лекции и беседи, Македонски събори като привличат за членове хора с „македонско самосъзнание“.

„Дневник“ припомня, че само преди ден пресцентърът на ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи, че той е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за две неправителствени организации, регистрирани в Благоевград, които имали заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената в България партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Освен „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ той е посочил и организацията „Антични македонци“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам