BG | EN

Прокуратурата подновява разследването за изтезание на деца в габровския дом „Хризантема“

Видеото с побой на деца с увреждания в дом „Хрзантема“, което даде началото на разследването.
Снимка: Скрийншот от „BiT“

Окръжна прокуратура Габрово отмени постановлението на Районната прокуратура в града, с което преди месец бе прекратено досъдебното производство по случая с насилието над деца в център „Хризантема“. Дадени са указания за допълнително разследване, тъй като се смята, че не са събрани всички необходими доказателства за приключване на разследването“, каза пред „За истината“ говорителят на Окръжна прокуратура в Габрово Людмила Рачева.

Досъдебното производство по случая „Хризантема“ в Габрово бе прекратено в края на август т.г., седем месеца след като бе образувано „заради достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер“. Заключението на Районна прокуратура Габрово бе, че „виновни няма“, а заради липса на достатъчно доказателства няма да бъдат повдигани обвинения за изтезаване на малолетни и непълнолетни, както и срещу длъжностни лица – двете посоки, в които работи разследването.

По отношение изтезаването на деца е установен само един случай, квалифициран като лека телесна повреда, причинена на непълнолетен – шамар. За този случай от държавното обвинение са запознали майката на детето с възможностите да защити правата си по съдебен ред като заведе частно наказателно дело.

Не бяха открити доказателства за повдигане на обвинения срещу длъжностни лица, другата посока, в която работи разследването.

Скандалът с „Хризантема“ избухна в средата на януари т.г., когато директорът на центъра за настаняване на деца с увреждания Маринела Лазарова разпространи видеозаписи, на които се вижда как служителка в центъра удря момиче, засипвайки го с обиди. Записите бяха отпреди две години, а Лазарова твърдеше, че многократно е подавала сигнали, но никой не им обръщал внимание.

Последваха уволнения и три сигнала до прокуратурата – от Маринела Лазарова, от кмета на Габрово Таня Христова и от директора на „Социално подпомагане“ Радостина Братованова. Заради занижен контрол бе освободен и директорът на Държавната агенция за закрила на детето.

На осмия месец от скандала, „Хризантема“ излиза от папката „приключени производства“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините