BG | EN

Прокуратурата повдигна обвинения срещу кмета на община Септември и още трима служители

Марин Рачев – кмет на община Септември, Снимка: septemvri.org

Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528.24 лева. Зам.-кметът на общината Явор Митев е обвинен в длъжностно престъпление, а двама други общински служители са с обвинения за извършени документни престъпления.

Обвинението касае изпълнението на Договор от 28.04.2017 г. по обществена поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, сключен между общината като възложител и „Консорциум ремонти и възстановяване-Септември“ ДЗЗД – като изпълнител, посочват от прокуратурата. Според държавното обвинение, събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Материалите по този казус прокуратурата обяви, че е отделила от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем е било разделено.

Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на община Септември Явор Митев, посочват още от прокуратурата. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към Договор №117/28.04.2017 г. по обществената поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на Община Септември“ за сумата от 1млн. лева, без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага за ДЗЗД “Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“, установила държавното обвинение.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. (като е бил длъжен, съгласно чл.154 от Закона за съдебната власт) не е оказал съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените на територията на общината процесуално-следствени действия.

Обвинения по досъдебното производство са били повдигнати на още двама общински служители – Ангел Бончев, директор на Дирекция “Транспорт и околна среда“ в Община Септември и на Станой Милов  – специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” при дирекция „Архитектура и териториално устройство” в общината. Те са били привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – за това, че съставили протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по цитирания по-горе договор от 28.04.2017 г., при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 хил. лева, а на Бончев и Милов – по 5 хил. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините