Заместник-министър Красимир Живков получи обвинение заради вноса на боклук у нас

Зам.-министър Красимир Живков
Снимка: МОСВ

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест, съобщи БНР, като цитира говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима  – за данъчни престъпления.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните прокуратурата ще поиска постоянен арест, а за втория брат Бобоков  – мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1 млн. лева.

Засега от прокуратурата не посочват кого смятат за лидер на групата.

Обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. Според описаната от прокуратурата престъпна схема, заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е било установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален. Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, твърдят разследващите.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка добавя, че зам.-министър Красимир Живков е оказвал натиск върху свои подчинени в Министерството на околната среда и водите и на директорите на инспекции по околна среда в страната. Според прокуратурата, Живков е „въздействал“ със заплахи за уволнения и „дори е имало случаи на уволнени директори“.

С обвинение за участие в организирана престъпна група е и директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Плевен, за когото се твърди, че не е контролирал процеса по оползотворяването на отпадъци и „под негово покровителство фиктивно са били извършвани проверките от подчинените на него длъжности лица, които в протоколите за извършени проверки, са отразявали неверни обстоятелства“.

Според изнесената информация

извън темата за боклука,

От жилището на обвиняемия А. Б. (най-вероятно става дума за Атанас Бобоков) е взета „цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините“, посочва Сийка Милева, като добавя, че срещу имената са записани и „големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв.“.

От жилище на обвиняемия П. Б. (най-вероятно Пламен Бобоков, който е брат на Атанас Бобоков) разследващите са взели „автобиографии със снимки на длъжностни лица“ от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В жилището е намерена и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам