Прокуратурата откри делото, чието съществуване вчера отрече

Снимка: prb.bg

Специализираната прокуратура потвърди, че на 18 март е образувано досъдебно производство срещу министър.

Според съобщение до медиите от днес, производството е за нарушение на служебните задължения с цел имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последиц.

Вчера вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че спецпрокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев за престъпления по служба и че досъдебното производство е образувано по сигнал от компанията „Инса ойл“.

След думите на Рашков от прокуратурата отрекоха казаното от вътрешния министър да е вярно, като е мотивираха, че делото не може да бъде образувано срещу дадено лице, а за престъпление. А главният прокурор Иван Гешев дори предположи, че Рашков се е сдобил неправомерно с документите, които показва.

Днес, обаче, от държавното обвинени публикуваха съобщение, в което се казва:

„В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК“

Заради изказванията на премиера Кирил Петков от вчера, който на въпрос за разследването заяви, че това е „безобразие“, наблюдаващият прокурор си е направил отвод във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му.

„Ако това е вярно, това е пълно безобразие. Знаем, че те не можаха да направят досъдебно производство две години във връзка с другия казус. Това ще е просто очевадна стъпка на прокуратурата какво цели с нейните действия“, каза вчера премиерът Петков.

Преди седмица от компанията „Инса ойл“, собственост на Георги Самуилов, обявиха, че ще внесат сигнал до прокуратурата заради изказване на вицепремиера Асен Василев в телевизионно интервю. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам