BG | EN

Гешев обяви, че бизнесмени, журналисти и политици подготвяли заговор срещу него

Пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, директора на НСлС Борислав Сарафов, директора на ГД „Национална полиция“ Атанас Илков и ръководителя на СГП Илияна Кирилова.
Снимка: скрийншот от живо предаване на брифинга на прокуратурата

При разследване срещу организирана престъпна група е бил открит списък с имена на заплашвани съдии, прокурори и следователи, съобщиха от прокуратурата.

Списъкът, озаглавен „Вредители за уволнение“, е намерен при претърсване на имотите на заподозрените, а имената в него са били на служители на специализираните съд и прокуратура, като в списъка били уточнени и настоящите им длъжности.  

Досъдебното производство е било образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления, на 14 септември 2022 г. по секретен доклад от службите за сигурност. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

Повдигнати са обвинения на двама души. На единият – за изнудване и държане на наркотични вещества с цел разпространение, а на втория – за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Второто лице, което е вече осъждано за престъпления е задържано, а първото е било с мярка „подписка“, но в момента не може да бъде открито, обясниха от държавното обвинение. Всъщност първият е бил точно човекът, у когото е намерен списъкът с магистрати.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините