Прокуратурата откри нови нарушения при разрешението за строеж на „Алепу“

За година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми гражданите за конкретното разрешение за строеж по отношение на предизвикалия протести и проверки строеж на „Алепу“ и произнасянето на РИОСВ – Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него. Прокурори констатирали, че е трябвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината, а няма доказателство това да е направено, съобщиха днес от държавното обвинение.

Според прокуратурата, така на практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права. По този начин са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това разрешение за строеж, посочват още от държавното обвинение.

„Искането за прекратяване на производството пред Административен съд – Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен”. Това се казва в становище на прокурори от Окръжната прокуратура в Бургас, изпратено до Административния съд, съобщиха днес от прокуратурата. 

Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не влиза в сила. От Окръжната прокуратура казват още, че искането за обявяване на нищожността може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидира разрешението за строеж. 

На 15.06.2020 г. след възложена проверка от Върховната административна прокуратура на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на строежа на брега на Черно море „Алепу Вилидж“, във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на Община Созопол.

С постановление на Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че през септември 2018 г. „съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам