BG | EN

Прокуратурата освободи младежа, обвинен за източените данни от данъчните

Илюстративна снимка: Pixabay

Софийска градска прокуратура освободи с най-леката мярка за неотклонение „подписка“ обвинения за хакерската атака срещу приходната агенция 20-годишен Кристиян Бойков. Прокуратурата е разпоредила да бъде освободен незабавно от следствения арест. Разследването продължава, посочват от държавното обвинение.

Вчера Кристиян Бойков беше обвинен за източване на личните данни на милиони граждани и фирми от базите на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха изпратени до медиите в понеделник.

Писмо от Агенцията, според което системата на НАП не е част от критичната инфраструктура на страната, е довело до промяна на обвинението на младежа в по-леко, което се наказва със затвор до 3 години и глоба. Тъй като обвинение е от категорията „леко“, той не може да остане в ареста.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура, съобщават от държавното обвинение.

Освен това Кристиян Бойков е с чисто съдебно минало. Съобразени са „добрите характеристични данни и младата му възраст“. Размерът на наказанието за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 хил. лв. В случая е задължително да бъде освободен от наказателна отговорност и може да му бъде наложено единствено административно наказание, поясняват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините