Прокуратурата онемя по разследването срещу Бейзат Яхя за пране на пари

Бейзад Яхя (в дясно на снимката) често приемаше приятеля си Бойко Борисов в ловното стопанство „Паламара“
Снимка: Скрийншот от TV1

Почти три месеца след полицейската акция срещу известния политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, прокуратурата пази пълно мълчание за хода на разследването по образувано срещу него досъдебно производство за пране на пари.

На 16 февруари т.г. бяха извършени поредица обиски в имоти на Бейзат Яхя, както и в счетоводна кантора, обслужваща дейността му. Тогава полицията и прокуратурата в Шумен също не дадоха никаква информация за полицейската операция. „За истината“ обаче получи и публикува достоверна информация за резултатите от акцията.

Полицейската акция

На 16 февруари полицията е претърсила три имота на Бейзат Яхя във Венец, с. Осеновец и местноста Дъбрава до ловно стопанство Паламара. В дома на Яхя във Венец в негово присъствие са установени и иззети над 100 броя документи за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет Глок и множество боеприпаси

От имота в с. Осеновец са иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол с различна вместимост, които са били фабрично запетачатани, но без акциз и банделори. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол са иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“.

От имота в местността Дъбрава са иззети 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни апарати, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни  имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яха чрез подставени лица.

Впоследствие са проведени процесуално-следствени действия в условия на неотложност и са претърсени още два адреса – офис на Яхя във Венец и офис на негов счетоводител в Шумен. От офиса, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица, удостоверения за подборно ловуване.

От офис на счетоводител в Шумен, обслужващ Бейзат Яхя, са иззети множество документи за банкови операции, документи за собственост, банкови извлечения и други счетоводни документи, имащи отношение към предмета на досъдебното производство.

Изненадващи ходове с прокурора по делото

Въпреки че Бейзат Яхя и неговият син, депутатът Илтер Бейзатов, са известни публични личности, разследването по случая според прокуратурата в Шумен не представлява обществен интерес, затова държавното обвинение отказва да дава гласност за хода на досъдебното производство.

Въпреки това в Шумен беше публична тайна, че наблюдаващ прокурор по случая първоначално беше Виолета Радева, обвинител от Окръжната прокуратура във Варна, довела до успешен край няколко горещи случая. Тя беше прокурорът по разследването за голям наркотрафик през 2018 г., когато беше спряна пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа. Виолета Радева беше наблюдаващ прокурор и по едно от делата срещу Веселин Марешки – за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна, по което лидерът на „Воля“ дори беше осъден ефективно.

Бейзат Яхя (вляво на снимката) и бившия премиер Бойко Борисов в ранните години на приятелството им
Снимка: скрийншот от видео на TV1

Според отлично информирани източници, Радева е свършила огромна работа и при разследването срещу Бейзат Яхя, а по делото са събрани над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Показателно е, че за да няма изтичане на информация, по разследването в Шумен е работил изключително тесен кръг хора, така че никой в местната полиция не разполагаше с подробности по случая. Не успяхме да се свържем и с прокурор Радева, защото се оказа, че след Великден тя изненадващо и спешно е откомандирована отбратно във Варна. Материалите по делото също са били изпратени във Варна по компетентност, очевидно е било установено незаконно придобито имущество и на територията на Варна. Към този момент обаче не е ясно дали Виолета Радева продължава да бъде наблюдаващ прокурор по случая.

Според достоверни източници, по разследването срещу Бейзат Яхя е бил определен втори наблюдаващ прокурор от Шумен, който е поискал делото да бъде върнато обратно в Шумен, т.е. да се изземе от прокурор Радева и от БОП. Неговото искане веднага е било одобрено от прокурор от Апелативна прокуратура.

Не е ясно колко дълго ще продължава разследването

Можем само да гадаем какво са разкрили досега прокурор Радева и шепата разследващи, които изненадващо бяха извадени от случая „Бейзат Яхя“. Тъй като разследването просрочи законовия срок от 2 месеца, поискахме информация за хода на делото първо от Окръжна прокуратура в Шумен, а после и от Апелативна прокуратура – Варна.

И двете институции не отговориха на изпратените по електронната поща въпроси. А можеха поне да дадат едно протоколно обяснение, че разследването продължава. Затова продължихме да питаме в телефонни разговори.

От пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна информираха, че не могат да дават никаква информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, въпреки че са наблюдаваща инстанция.

Тотална щета – как любимото ловно стопанство на Борисов е било заробено с неизгоден договор за наем – тук.

Последва разговор с окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов, който също отказа каквато и да е информация по делото с мотива, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Куздов отказа да съобщи дори името му /въпросният втори прокурор по случая, б.р./, което също било тайна. С мотива, че разследването не е от обществен интерес и няма обществена значимост, окръжният прокурор обясни, че няма да бъдат дадени отговори дори по Закона за достъп до обществена информация.

Все пак от разговора стана ясно, че срокът на разследването е удължен с още два месеца по решение на наблюдаващия прокурор. След като тези допълнителни два месеца изтекат, делото отново може да бъде удължено от административния ръководител. Това е огромно дело и няма как да приключи в рамките на два месеца, каза Орлин Куздов. И обеща, че веднага след приключване на разследването, ще бъде дадена информация за медиите. Което се очертава най-рано през юни, а по-вероятно към есента.

Кой е Бейзат Яхя

В продължение на десет години до 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на борда на Североизточното държавно предприятие и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара. В същото държавно стопанство синът на Яхя – Илтер Бейзатов беше назначен за заместник-директор. През май 2021 г. служебното правителство освободи Яхя от поста му в Североизточното държавно предприятие.

Защо автор на „За истината“ бе оклеветен от „златната флейта“ на ДПС и ГЕРБ – тук.

До 2019 г. Бейзат Яхя беше сред най-близките сподвижници на Ахмед Доган и един от най-силните хора на ДПС в Североизтока. В продължение на два мандата той беше председател на общинския съвет в гр. Венец. През 2019 г. Яхя мигрира в ГЕРБ, запазвайки влиянииието си в региона. В разследване за продажбата на имоти в ловното стопанство Паламара по времето на Яхя, в. „Сега“ припомни и близките му връзки с Валентин Златев. Той е кум на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов беше сред гостите на сватбата му. Три години по-късно, когато общинският съвет във Венец бе оглавен от Бейзат Яхя, Златев бе избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това бе „монтиран“ на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От юли 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от града, след като водачът на листата Красимир Велчев му освободи мястото си.

И на трите парламентарни избора миналата година Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той се нареди сред първите петима в страната по лични преференции с получените близо 7 хил.  гласа. „Всенародната любов“ към него стана най-видима в Николакозлевското с. Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, в 400 беше отбелязана преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи като свой мажоритарен избраник.

Как цяло село в Делиормана гласува с преференции за един кандидат – тук.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2 226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в Шумен.

Тъй като според „За истината“ случаят е от особена обществена значимост и интерес, ще продължим да следим хода на делото и да правим фактити по него обществено достояние.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам