Прокуратурата обяви, че разследва „Автомагистрали“

Снимка: prb.bg

Софийската градска прокуратура е образувала дело за безстопнаственост в държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Информацията беше разпространена ден ден след като Сметната палата оповести одитния доклад за дейността на дружеството и го изпрати на прокуратурата по нейно искане.

Днес прокуратурата съобщи, че се е самосезирала по него и е започнала разследването. Образуваното дело е срещу длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за повереното му имущество, посочват от прокуратурата без да споменават имена. Не става ясно дали са повдигнати обвинения на някого.
Делото е възложено на Националната следствена служба и взето на специален надзор от върховен прокурор.

Разследването е мотивирано с медийни публикации по темата, пресконференция на БСП и доклад на Сметната палата за обществените поръчки на фирмата.

Според одиторите, отпуснатите от държавата 4.5 млрд. лв. на „Автомагистрали“ не се разходват достатъчно икономично, ефективно и ефикасно“. Средствата са за доизграждането на магистрала „Хемус“, скоростния път Видин – Ботевград и укрепването на 84 свлачища. Те бяха отпуснати през последните две години чрез т.нар. вътрешно възлагане – правителството отпуска парите по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което от своя страна ги дава на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ), която е на негово подчинение. В същото време АПИ сключва договор за строителство на обектите с „Автомагистрали“. Тъй като държавната фирма няма достатъчно техника и хора да свърши възложената й работа, я превъзлага на частни фирми подбрани по вътрешни правила, става ясно от доклада на Сметната палата. Според одиторите по този начин е заобиколен Закона за обществените поръчки.

Към момента нито един обект все още не е завършен. В същото време обаче „Автомагистрали“ е раздало авансово на частните фирми над 1 милиард лева, като за някои обекти дори не е възложено още проектирането им.

Част от договорите изтичат в края на тази година и не е ясно кога ще бъдат изпълнени обектите.

Дейността на „Автомагистрали“ беше обект на разглеждане и от временната комисия за ревизия на управлението на 45-тото Народно събрание

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам