BG | EN

Прокуратурата образува досъдебно производство за изтезаване на деца в габровския център „Хризантема“

Кадър от видеото с насилие над деца в дома „Хризантема“ в Габрово.
Снимка: Скрийншот от „Нова телевизия“

Прокуратурата в Габрово е намерила достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер от служители в център за настаняване на деца и младежи с увреждания „Хризантема“. Днес е образувано досъдебно производство за изтезаване на деца в центъра. При доказване на вина, за това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, и обществено порицание.

Прокуратурата е дала указания за назначаване на експертизи, които да установят степента на получените от децата телесни увреждания и тяхното психическото състояние. Ще се провери и доколко децата са годни да бъдат свидетели на разследването.

Работата на разследващите продължава и в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица в Община Габрово. Проверката трябва да установи и евентуалното извършване на други престъпления от служители в дома, извън заснетите в разпространените видеоматериали. „Целта е  да бъдат изяснени всички релевантни факти и доказателства, за да се прецени дали има извършено престъпление и кой е неговия автор“, уточняват от прокуратурата.

Скандалът с насилие над деца с увреждания в център „Хризантема“ в Габрово избухна на 16 януари т. г., когато кметът на Габрово Таня Христова подаде сигнал в прокуратурата за насилие над деца в общинския център. Ден по-рано Христова е била уведомена за случващото се в центъра от неговия, вече бивш директор, Маринела Лазарова, а към информацията на Лазарова са били приложени и видео записи, които показват как служителките ритат, удрят, блъскат и обиждат децата. Седмица по-късно Маринела Лазарова бе уволнена дисциплинарно, директорът на дирекция „Образование и социални дейности“ в общинската администрация Даниела Василева подаде оставка, освободена от поста си бе и изпълнителният директор на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. А в прокуратурата постъпиха още два сигнала – от Маринела Лазарова и от директора на „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова. Братованова сезира за премълчаване на случващото се в „Хризантема“ от неговия управител.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините