Прокуратурата образува досъдебно производство за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Снимка: „Под тепето“

Окръжна прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за евентуално извършено престъпление от Фондация „Пловдив – 2019”, във връзка с откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщи зам.-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева, цитирана от Радио Пловдив.

Решението на прокуратурата е базирано на  констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). През февруари тази година прокуратурата възложи на агенцията да извърши проверка на разходите по откриващото събитие. Агенцията е открила седем нарушения проверени 43 договора и 13 обществени поръчки на общинска фондация „Пловдив 2019“.  Прокуратурата образува досъдебно производство, защото преценява, че  в констатациите на финансовата инспекция има достатъчно данни за извършено престъпление, се разбира от думите на прокурора.

Галина Андреева обясни, че ще се събират доказателства за това дали евентуално е извършено престъпление през 2018 година и дали има длъжностно лице, което е сключило неизгодна сделка, от което са произлезли значителни вреди за организацията. „Ако се установят данни за  престъпление и конкретно лице, което го е извършило, ще бъдат повдигнати обвинения“, допълни Андреева пред регионалното издание „Под тепето“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам