Прокуратурата обвини 58-годишна жена за злоупотреба със средства от европейски фондове за строеж на къща за гости в Батак

Илюстративна снимка: пресцентър на прокуратурата

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу 58 годишна жена от Хасково за злоупотреба със средства от европейски фондове за строеж на къща за гости в Батак.

В периода от 2009-та до 2012-та година като управител на фирма жената с инициали М.Я. е представила неверни сведения пред пазарджишката дирекция на фонд „Земеделие“ и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Пловдив, вследствие на което е получила близо 380 хил. лв., с които се съфинансират проекти от европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

За да получи средствата, обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта, въпреки че към датата на декларирането – представляваното и управлявано от нея дружество не е имало осигурени такива средства, както и че е завършила цялата инвестиция за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости. В действителност, направените разходи не били за завършване на инвестицията – къща за гости, а за изграждане на къща за нейни лични нужди, твърди прокуратурата. Обвиняемата упълномощила своя позната, която на приятелски начала да подава дължимите съгласно Закона за туризма справки-декларации до кмета на Община Батак, като отразява в тях нулеви нощувки.

По искане на Окръжната прокуратура в Пловдив на 6 март тази година е била наложена възбрана върху недвижимия имот – къща в Батак с разгърната застроена площ от 620 кв. м.

На обвиняемата е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 хил. лева.

Предвиденото от закона наказание за такова престъпление е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В хода на разследването са установени данни за евентуално извършено в Хасково пране на пари от страна на съпруга на обвиняемата. Заради това от делото са били отделени материали, които са били изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Хасково.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам