BG | EN

Прокуратурата обвини собственика на горящото депо за отпадъци край магистрала „Струма“ (обновена)

Снимка: принтскрийн БНТ

Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлява депото за отпадъци, което се запали миналата седмица под магистрала „Струма“. Той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 хил. лв., съобщи БНТ.

По повод пожара, днес в окръжната прокуратура в Кюстендил се проведе брифинг, на който държавното обвинение съобщи, че ще даде информация във връзка с разследване на палеж, причинил повреди на носещи колони, ригери и трегери на мост, представляващи част от автомагистрала „Струма“, в местността „Алачица“ до гр.Дупница.

Кольо Илиев е обвинен за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара, съобщават от Окръжната прокуратура в Кюстендил, цитирани и от БНР.

„Едното е престъпление против околната среда. Затова в качеството си на управител, той е управлявал отпадъците не по установения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил не маловажни вреди за околната среда. Както и за още едно престъпление при груба небрежност е запалил чужда имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“,  като са последвали значителни вреди“ посочил окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

Ако обвинението бъде доказано, санкцията предвидена по закон е от 2 до 8 години затвор, посочва още националното радио.

Заради пожара отсечката на магистралата край Дупница все още е затворена, а в разгара на сезона трафикът за Гърция минава по обходния маршрут през път Е-79.

Екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя са направили оглед на съоръжението. Работна група от Университета по архитектура, строителство и геодезия е започнала обследване на пораженията по колоните на моста.

Прогнозите са, че ремонтът на съоръжението ще отнеме поне месец и половина. Не е ясно и колко ще струва ремонтът на щетите върху мостовото съоръжение.

Прокуратурата ще проверява и дали Пътната агенция и община Дупница са контролирали пункта за вторични суровини, който се запали на 13 август и повреди виадукта.

„Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с упражняването на контролни функции по този закон – по Закона за управление на отпадъците. Контролни функции има и АПИ съобразно Закона за пътищата. Контролни функции има и кметът на общината“, е заявила още днес окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините