BG | EN

Прокуратурата обвини Румен Овчаров, бивш директор на „Мини Бобов дол“ и бивш зам.-министър за безстопанственост

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров – в качеството му на бивш министър на икономиката и енергетиката, Пламен Стефанов – бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД и Анна Янева – бивш заместник-министър за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

На 30.03.2018 г. Софийска градска прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост – за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали щети за „Мини Бобов дол“ ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева и за длъжностно престъпление.

С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17.05.2018 г. , делото срещу Румен Овчаров е било върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

След връщането на делото, Специализираната прокуратура съобщава, че са били извършени множество процесуално следствени действия, при които се събрали доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосновали привличане към наказателна отговорност и на бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието „Мини Бобов дол“ ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност, се разбира още от съобщението на държавното обвинение.

Според прокуратурата, чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са били прехвърлени изключителни права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите, без да е проведена открита и прозрачна процедура, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности) и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините