BG | EN

Полицаи са обвинени за грабеж и подкуп чрез изнудване

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в съда обвинителен акт спрямо полицейски служители, за това че са отнели чужди движими вещи – 5 хил. кутии цигари и пари, на обща стойност 41 500 лева, от владението на друг човек, като са употребили за това сила и заплашване. На случая бе дадена гласност през пролетта на миналата година.

По информация на държавното обвинение, обвиняемите служители на реда са от дирекцията на МВР в Пловдив и районното управление в гр. Раковски. Последните са обвинени за това, че поискали и приели подкуп в размер на 20 хил. лв., за да не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни, в нарушение на разпоредбите на Закона за МВР, длъжностната характеристика и НПК, като подкупа е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

От информацията на прокуратурата се разбира, че през декември 2016 г., в гр. Пловдив, М.М. превозвал цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Обвиняемите от пловдивската дирекция на полицията имали предварителна информация за това какво превозва М.М., спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на водача да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друг автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, в който полицаите натоварили 5 хил. кутии цигари без бандерол от буса на М.М., като в претоварването помагало неустановено по делото лице. От кожена чанта в колата на М.М. били отнети и пари: 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева .

На 15 март 2017 г. М.М. бил призован да се яви в районното управение на Раковски, като преди това полицаите се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна“ и поискали 20 хил. лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край село Войводиново, обл. Пловдив. Там единият от полицаите чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казал да си върви. Паричната сума били разделени между четиримата обвиняеми.

Според прокуратурата, предвиденото от закона наказание за грабежа, за който на двама от обвиняемите е повдигнато обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 хил. лева и лишаване от права.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините