BG | EN

Прокуратурата обвинени кмета Костадин Варев в незаконна продажба на земи

Костадин Варев
Снимка: Община Белово

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Община Белово Костадин Варев и началник а на общинската служба „Земеделие“  – гр. Септември Анета Кечева.

Едно от престъпленията е извършено в съучастие между Варев и Кечева, която е нарушила служебните си задължения при сформиране на състава на комисия за прилагане на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи  и е издала три броя заповеди за установяване на начина на трайно ползване на имоти в землището на гр.Белово, с.Мененкьово, с.Габровица, с.Сестримо и с. Момина Клисура в Община Белово. След това двамата съставили  пет констативни протокола , в които отразили неверни начини на трайно ползване на земи – вместо пасища и мери те са вписани като изоставени или затревени ниви. Последвала е продажба на земи в огромни размери.

Общинските земи са продадени на две фирми „Българско земеделско производство“ ООД – София и на „Навигатор-5“  ЕООД -гр.Вълчи дол. Сумите от продажби  на земите в размер на близо 2.3 млн. лв. са изразходвани  за ремонт на 64 обекта в общината. За  151 хил. лв. лева не може да се установи  къде са вложени, уточняват от прокуратурата. В тази връзка е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост на Костадин Варев.

Окръжна прокуратура-Пазарджик е внесла в съда и обвинителен акт срещу Костадин Варев по още едно дело за безстопанственост, проявена по повод изваждане на тръби от напорен водопровод, положени преди 30 години в землището на гр.Белово.

По делото е установено, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 хил. лв., но 50 хил. лв. от тях не били внесени в касата на общината.

Действията по изваждане на тръбите са били извършени за времето от януари 2013 г до август  2014  г. по договор с фирма, избрана от кмета Варев, без търг. Обвинението срещу него е за умишлена безстопанственост за причинена вреда на общината в размер на 50 хил. лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините